Zapowiedź - Propozycja miłego spędzenia weekendu majowego - Gotowanie na polanie w skansenie - 1.05.2011 r. |
2011-04-22 |
Majowy weekend jest jednym z najbardziej lubianych i wyczekiwanych terminów urlopowych. To pierwszy taki czas w roku, kiedy możemy pospacerować za miastem, bądź gdzieś wyjechać. Wszyscy jesteśmy spragnieni ruchu, słońca i kontaktu z naturą. Tak więc gdzie spędzić majówkę? Oczywiście, że tylko w skansenie! Dlatego też Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu zaprasza do wspólnego uczestniczenia w imprezie plenerowej "Gotowanie na polanie" (1 maja 2011, godz. 10.00 - 18.00). Ma ona charakter rekreacyjny i adresowana jest do miłośników kuchni regionalnej. Cel imprezy to popularyzowanie tradycji kulinarnych Mazowsza w samym regionie, jak i wśród mieszkańców innych regionów Polski oraz udokumentowanie sposobów przyrządzania tradycyjnych potraw mazowieckich. Program artystyczny odbędzie się w amfiteatrze i ma charakter biesiadny. Gościom czas umili Zespół Pieśni i Tańca TORUNIACY. Nauka tańców narodowych oraz przyśpiewki ludowe to z pewnością doskonała okazja do wspólnej zabawy. Gościem specjalnym tegorocznych obchodów będzie Lidia Stanisławska - znana artystka kabaretowa i piosenkarka. Współpracowała z najlepszymi kabaretami, min. z kabaretem "Pod Egidą". Obecnie gra w teatrze Polonia Krystyny Jandy. Lidii Stanisławskiej będzie towarzyszył Jacek Frankowski - karykaturzysta , twórca lalek do programu "Polskie ZOO" . O godzinie 14.00 w amfiteatrze miłośnicy dowcipu obejrzą spektakl, pt. "Pośmiejmy się z gwiazd". Recital piosenek kabaretowych Lidii Stanisławskiej przepleciony zostanie humorystycznymi prezentacjami sylwetek znanych postaci z życia publicznego w formie anegdot. Spektaklowi towarzyszy wystawa prac Jacka Frankowskiego, który zabawia widzów zagadkami rysunkowymi, a także tworzy na ich oczach karykaturę wybranej osobistości lokalnej. Nierozerwalnie z "Gotowaniem na polanie" związany jest konkurs kulinarny, pt. "Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka", w którym umiejętności kucharskie prezentują koła gospodyń wiejskich, gospodynie oraz producenci produktów tradycyjnych i regionalnych. Zwiedzający będą mieli okazję skosztować przygotowanych specjałów. Aby wziąć udział w konkursie należy zgłosić minimum jedną potrawę spożywaną na terenie Mazowsza, w co najmniej jednej kategorii. Dania będą oceniane przez specjalnie powołane jury w następujących kategoriach: zupa, potrawy jarskie i mięsne, przekąski , desery, napoje. Jury oceni potrawy pod względem wyglądu, smaku i prezentacji (sposobu podania). Konkurs ma charakter otwarty (szczegółowy regulamin znajduje się na stronie www.mwmskansen.pl. ). "Gotowanie na polanie" to nie tylko kulinaria. Przewidzianych jest więcej atrakcji. W zagrodach chłopskich zwiedzający będą mogli uczestniczyć w pokazach zajęć codziennych takich jak: pranie i maglowanie bielizny, ubijanie masła w kirzance. Twórcy współpracujący z muzeum zaprezentują pokazy rękodzieła ludowego: kowalstwo, plecionkarstwo, szewstwo, powroźnictwo i tkactwo. Przez cały dzień na polanie będzie się paliło ognisko, zachęcające do pieczenia kiełbasek. Można również skorzystać z przejażdżek konnych w siodle, bądź bryczką po terenie skansenu. Udostępniona zostanie wystawa "Wielkanoc na Mazowszu" prezentowana w dworze, 10 zagrodach chłopskich z przełomu XIX i XX wieku oraz w XVIII wiecznym Kościele z Drążdżewa, jak również ekspozycje stałe w galerii rzeźby i powozowni. Imprezie towarzyszy kiermasz regionalnych potraw, który z każdym rokiem cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Jest to wymarzone miejsce dla smakoszy potraw i produktów regionalnych. Pajda chleba ze smalcem, swojskie wędliny czy ciasta i ciasteczka, a także najróżniejsze gatunki nalewek i miodów zadowolą niejedno podniebienie. Na zwolenników tradycyjnego jadła czekać będzie specjalnie przygotowana zupa w kotle - "parzybroda". "Gotowanie na polanie" rozpoczyna długi weekend majowy. Również 2 i 3 maja muzeum zostanie otwarte dla zwiedzających. Te dni także będą ciekawe i pełne atrakcji. Zapraszamy.
Anita Gad-Turalska
Komentarze do artykułu: [11]
Crejzol
2011-05-01 16:44:50 - Zgadzam sie z Aga!! I jeszcze kazdy Sierpczanin powinien miec darmowy alkohol i jedzenie w Karczmie za darmow. Przeciez to istny skandal, ze tak nie jest!!!!!
Aga
2011-05-01 16:31:20 - Dla nas sierpczan powinno być wejście za darmo!
Keny
2011-05-01 13:43:30 - Tak, a na koniec organizatorzy zaplanowali tance przywolujace deszcz.
do Ja 2011-05-01 12:24:26
2011-05-01 13:22:12 - Jakie święto?Bałwochwalstwa?
do do Ja
2011-05-01 13:13:42 - Musisz byc jakis masakrycznie stary:P. Nikogo juz nie ruszaja teksty o komunie, moze jeszcze wyciagniesz jakies, "bo przed wojna dzieci". Kto chcial ten pojechal do Rzymu ja ten cyrk mam gleboko gdzies i tyle.
do Ja
2011-05-01 12:24:26 - Widać, że komuna Ci nie wywietrzała. Takie święto zdarza się raz na setki lat, ale pewnie byś wolał pochód pierwszomajowy.
w
2011-04-27 11:06:23 - no nie. jeszcze do tego dojdzie że nic nie będzie można zrobić bo codziennie jakiś święty na swoje święto. ludzie opanujcie się. religia do kościołów i tam zostać.
Ja
2011-04-26 01:53:59 - Tak na beatyfikacje Jey Pe Too powinno wszystko byc zamkniete, a ludzie powinni krzyzem na ulicach lezec, bo przeciez Polska jak Iran jest panstwem wyznaniowym...
DARO
2011-04-23 21:14:05 - DLA SIERPCZAKÓW POWINNY BYĆ ZNIŻKI !!!
Adam
2011-04-23 11:33:30 - Ile będzie kosztował bilet normalny i ulgowy.
Andrzej
2011-04-22 21:48:09 - Wydaje mi się, że ten dzień jest wybrany niefortunnie z powodu beatyfikacji JPII.
Administrator serwisu nie odpowiada za treść komentarzy zamieszczonych na tej stronie przez internautów
|