|
Serek Capri |
|
Główną ideą Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego "Doceń polskie" jest promowanie wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na rodzimym rynku. O godło programu mogą ubiegać się wyłącznie produkty związane z Polską, co najmniej produkowane na terenie naszego kraju.
O przyznaniu certyfikatu "Doceń polskie" decydują oceny pięcioosobowej Loży Ekspertów, której przewodniczącym jest Mirek Drewniak, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni. W Loży Ekspertów zasiadają również: Celina Nierodkiewicz (ekspert ds. jakości, sekretarz Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP), Zbigniew Kurleto (członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni), Jarosław Kujawa (Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi) oraz Katarzyna Salomon, która reprezentuje organizatorów programu. Loża Ekspertów oceniając artykuły spożywcze bierze pod uwagę kilka aspektów. Są to: smak i wygląd produktu oraz stosunek jakości wyrobu do jego ceny.
Godło "Doceń polskie" przyznane produktowi stanowi cenną wskazówkę dla konsumentów. Certyfikat dodaje prestiżu i wyróżnia produkt spośród innych. Wyróżnienie przyznane na podstawie ocen pięciu niezależnych ekspertów to mocny argument.
Podczas IV certyfikacji wyróżnione zostały m.in. wyroby OSM Sierpc: Ser królewski w bloku i Serek Capri.
Celem programu "Doceń polskie" nie jest jednak samo wyróżnienie wartościowych i smacznych produktów. Ideą tego przedsięwzięcia jest promowanie polskich artykułów spożywczych oraz ich wytwórców. O jego randze świadczy fakt, iż honorowy patronat nad programem "Doceń polskie" sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marek Sawicki.