|
Jan Rzeszotarski, dyrektor MWM w Sierpcu, z wyróżnieniem "Rzetelna Instytucja", 23.06.2012 r. |
|
|
Miodobranie w skansenie 2012. |
|
Muzeum Wsi Mazowieckiej rzetelną instytucją 2012 - 23.06.2012 r.
Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu już po raz drugi wyróżnione zostało tytułem "Rzetelna instytucja". Wielka Gala, podczas której nastąpiło wręczenia certyfikatów odbyła się 23 czerwca. W hotelu Gromada w Warszawie pojawiło się tego wieczoru ponad 500 osób, a wśród nich wielu znamienitych gości.
Była to już II edycji programu "Rzetelni w biznesie", którego celem jest wyróżnienie firm, instytucji i osób kierujących się w swojej działalności najwyższymi normami etycznymi, godnych zaufania i wywiązujące się ze wszystkich swoich zobowiązań zarówno wobec klientów i kontrahentów, jak i swoich pracowników. Tylko podmioty wyróżniające się wysokim poziomem oferowanych usług, przyczyniające się do wzrostu gospodarczego i konkurencyjności, za cel nadrzędny mając respektowanie norm etycznych mogły otrzymać certyfikat. Wyróżnieni są liderami swoich regionów doskonale wyczuwającymi potrzeby rynku i kształtującymi swoją ofertę w taki sposób, by jak najlepiej je wypełnić. Potrafią pozyskiwać fundusze strukturalne i wykorzystywać je doskonale. Wciąż inwestują w rozwój poprzez innowacje. Nagroda "Rzetelni w biznesie" ma promować laureatów i stawiać ich za wzór dla innych.
Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu wyróżnia się na tle inny instytucji kulturalnych Mazowsza. Od początku swojej działalności służy zachowaniu od zapomnienia zabytków polskiej kultury materialnej i duchowej. Jest przy tym firmą nowoczesną, kształtowaną przez najlepszych specjalistów. Mimo wielu problemów, z jakimi musi się zmagać na co dzień wciąż się rozwija, poszerzając swoją ofertę. Jest perłą ma mapie polskiej kultury. Nigdzie indziej folklor i tradycja nie splatają się tak doskonale z nowoczesnością. Muzeum za cel nadrzędny stawia sobie odwzorowanie obyczajów i realiów życia dawnej wsi mazowieckiej. Najlepszym miernikiem efektywności tych działań jest wciąż wzrastająca ilość zwiedzających skansen i ich opinie na jego temat. Nie może więc dziwić fakt, że zostało wyróżnione najwyższym, bo europejskim certyfikatem "Rzetelna instytucja". Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu stało się już swego rodzaju wizytówką regionu tak w kraju, jak i za granicą.
Program obejmuje cztery strategiczne obszary: przedsiębiorczości, samorządności, medycyny oraz instytucji. Jego uczestnicy mogli ubiegać się o certyfikat na poziomie regionalnym, ogólnopolskim bądź europejskim w czterech projektach: "Rzetelni w Biznesie", "Rzetelni dla Biznesu", "Rzetelni w Ochronie Zdrowia" oraz "Rzetelna Instytucja". Wyboru dokonywała specjalnie do tego celu powołana Rada Programowa, w skład której weszli wysokiej klasy specjaliści ze świata polityki, biznesu oraz przedstawiciele podmiotów sprawujących patronat nad przedsięwzięciem. Przyznane zostały również nagrody specjalne "Rzetelni dla Biznesu" dla najbardziej zasłużonych dla rozwoju polskiej przedsiębiorczości.
Organizatorami programu "Rzetelni w biznesie" są: Mazowieckie Zrzeszenie Handlu, Przemysłu i Usług oraz Europa 2000 Consulting sp. z o.o. Patronem instytucjonalnym wydarzenia są Pracodawcy Rzeczypospolitej Polskiej. Galę otworzyli prezes Pracodawców Rzeczypospolitej, Andrzej Malinowski wraz z prezesem MZHPiH, Piotrem Skłodowskim. Gościem honorowym był Olgierd Dziekoński, podsekretarz Stanu w Kancelarii Prezydenta RP. Po uroczystym powitaniu gości odczytany został list od Ministra Gospodarki, Waldemara Pawlaka i pani Minister Rozwoju Regionalnego Elżbiety Bieńkowskiej, którzy w pięknych słowach wyrazili podziw dla idei programu i wszystkim nagrodzonym życzyli kolejnych sukcesów. Gościem specjalnym był prof. Jacek Męcina, podsekretarz Stanu w Ministerstwie Pracy i Polityki Socjalnej, który został uhonorowany nagrodą specjalną "Rzetelni dla Biznesu". Byli zebranych byli przedstawiciele władz samorządowych, środowiska medycznego, biznesu i świata polityki.
Wyróżnienie otrzymane przez Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu jest niewątpliwie wielkim zaszczytem i powodem do dumy. Nagroda ta jest ukoronowaniem wielu trudów, stanowiącym dowód na to, że rzetelność, uczciwość i etyka są wciąż wartościami cenionymi w biznesie. Jest również katalizatorem do podejmowania kolejnych działań mających na celu podwyższenie standardu usług.
Skansen w złocie skąpany - 1.07.2012 r.
Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu powitało rozpoczynające się wakacje imprezą plenerową, "Miodobraniem w skansenie". W niedzielę 1 lipca skąpanymi w słońcu alejkami skansenowskimi spacerowały setki turystów, a miód lał się strumieniami.
Miód podbiera się, gdy jest już dojrzały, odparowany, zasklepiony, czyli pokryty woskiem. W zależności od surowca, z jakiego powstał dzielimy go na: nektarowy (kwiatowy), spadziowy i mieszany (nektarowo-spadziowy, bądź spadziowo-nektarowy). Może mieć różną konsystencję. Jego płynna postać nosi nazwę patoka, skrystalizowana to krupiec. Pojawiają się też różnice w jego zabarwieniu - od jasnożółtego po brunatno-brązowe.
Głównym punktem programu imprezy były pokazy pracy pszczelarza odbywające się przy pasiekach w zabytkowych zagrodach chłopskich. Dla wielu zwiedzających była to jedyna okazja przyjrzenia się z bliska podbieraniu i wirowaniu miodu, odymianiu pszczół za pomocą podkurzacza, odsklepianiu wosku z ramek czy zakładaniu węzy. Pokazy prowadzili: Wojciech Piotrowski z Gospodarstwa Pasiecznego w Żurominie oraz Tomasz Paprocki z Gospodarstwa Pasiecznego w Mościskach. Pszczelarze prezentowali dawne i współczesne narzędzia, opowiadali o swojej pracy i hodowli pszczół, odpowiadali na pytania, udzielali porad co do zastosowania miodów, a także proponowali różne ich rodzaje. Warto podkreślić, że tylko w sierpeckim skansenie można było zobaczyć dawne narzędzia pszczelarskie w użyciu i spróbować miodu bezpośrednio z plastra. Z tej możliwości chętnie korzystali zwiedzający. Kosztowali smakołyk także z wiejskim chlebem i świeżo ubitym masłem. Amatorów miodu nie brakowało. Każdy mógł wybrać najsmaczniejszy i najzdrowszy. Dużym zainteresowaniem zwiedzających cieszył się kiermasz miodu. Tylko podczas imprezy można było kupić różne gatunki miodu bezpośrednio od pszczelarzy. Wystawcy proponowali także inne produkty pszczele - od propolisu, przez wyroby z wosku, pyłek, maści, po specjał kuchni staropolskiej - miody pitne. Sporą popularnością cieszyły się także wyroby rękodzieła i kuchni regionalnej, w której niezmiennie królowały: bigos, kluski kartoflane i chleb ze smalcem. W imprezie uczestniczyło 35 wystawców.
To nie jedyne atrakcje, jakie Muzeum przygotowało dla swoich gości. W zagrodach chłopskich odbywały się pokazy prac gospodarskich a także rękodzieła i rzemiosła ludowego. Wiele z prac prezentowanych na ekspozycji już dziś zanikło. Można je było zobaczyć jedynie w muzeum, w którym dawne sprzęty i obyczaje wciąż żyją, m.in. ubijania masła w kierzance, kręcenia powrozów za pomocą kołowrotka powroźniczego, tkania na krosnach czy pracy kieratu. W jednej z chałup pieczone były domowe ciasteczka cieszące sie wielkim powodzeniem, głównie wśród najmłodszych uczestników imprezy. Świetną zabawą dla dorosłych i dzieci było dyktando ortograficzne o pszczołach odbywające się w autentycznej izbie szkolnej z okresu międzywojennego. Najlepsi "uczniowie" za bezbłędną pracę otrzymywali pamiątkowe widokówki.
Powoli tradycją imprez plenerowych organizowanych w pierwsze niedziele miesiąca staje się uroczysta msza święta odprawiana w XVIII-wiecznym urokliwym kościele przeniesionym do Muzeum w 2008 r. z Drążdżewa koło Przasnysza. Ta była szczególna, bo dedykowana pszczelarzom.
Na scenie amfiteatru zwiedzający mogli podziwiać występ zespołu ZAWIDZANIE z Zespołu Szkół Samorządowych w Zawidzu Kościelnym. Zespół powstał w 2005 roku i dziś liczy 35 członków. Młodzi artyści są laureatami wielu przeglądów i festiwali w kraju i za granicą. W jego programie znalazły się: polonez, oberek i kujawiak, tańce łowickie a także suita rzeszowska.
Pogoda tego dnia była nadzwyczaj łaskawa dla zwiedzających. Piękne słońce a także malownicze krajobrazy skansenu przyciągnęły tego dnia ponad 2000 osób. Wiele z nich opuszczało Muzeum z zapasami miodu i obietnicą rychłego powrotu do skansenu. Kolejna impreza plenerowa już za miesiąc, 5 sierpnia. Już dziś zapraszamy na "Żniwa w skansenie" -święto kłosów zboża. Z pewnością nie będzie to stracony czas, bo sierpecki skansen to znakomity pomysł na rodzinny odpoczynek na wolnym powietrzu i oderwanie się od problemów codzienności. Najlepszym tego dowodem jest nominacja do tytułu jednego z "7 nowych cudów Polski" w plebiscycie ogłoszonym przez magazyn National Geographic Traveler. Muzeum otrzymało nr 13, miejmy nadzieję, że szczęśliwy. Wszystkich sympatyków sierpeckiego skansenu zachęcamy głosowania za pomocą SMS-ów. Ci, którzy przy okazji zechcą "powalczyć" o cenne nagrody, będą musieli uzasadnić swój wybór. Informacje dotyczące plebiscytu i zasad głosowania można znaleźć w najnowszym numerze magazynu National Geographic Traveler (nr 07[56] lipiec 2012), na stronie National Geographic: www.7cudow.national-geographic.pl, na stronie Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu i jego profilu na facebooku.