logo Sierpc online

Newsy | Ogłoszenia | Forum Dyskusyjne | Księga pozdrowień | Hyde Park Zaloguj się | Rejestracja

Co proponujemy:
O mieście
Historia
Kultura
Zabytki
Informator
Sport
Sierpeckie linki
Galeria zdjęć
Archiwum
Strona główna




Newsy Sierpc online
Komentarze | Dodaj własny komentarz Newsy Sierpc online

Karol Okrasa "złamał" przepisy w skansenie - 8.01.2013 r.

2013-01-12

Karol Okrasa po raz kolejny zrealizował w sierpeckim skansenie swój program kulinarny, styczeń 2013 r.
Karol Okrasa po raz kolejny zrealizował w sierpeckim skansenie swój program kulinarny, styczeń 2013 r.

Karol Okrasa w skansenie, styczeń 2013 r.
Karol Okrasa w skansenie, styczeń 2013 r.

Karol Okrasa w skansenie, styczeń 2013 r.
Karol Okrasa w skansenie, styczeń 2013 r.

W miniony wtorek, 8.01.2013 r. w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu zrealizowany został kolejny odcinek programu kulinarnego "Okrasa łamie przepisy". Cykl służy zapre­zentowaniu regionalnych specjalności. By je odnaleźć Karol Okrasa wyruszył w podróż przez Polskę. Wraz z ekipą poznają ciekawych ludzi i miejsca wyjątkowe przesycone aromatem tradycyjnych potraw. Podczas przygotowywania dań kucharz korzysta ze składników dostępnych w sklepach. Każde wydanie poświęcone jest jakiemuś produktowi. Może to być konkretna potrawa, bądź miejscowy wyrób. Odcinek nagrywany w Muzeum był powrotem do korzeni. I to w wymiarze dosłownym. Podstawą przygotowywanych z wieprzowiny dań były bowiem przyprawy.

Inspiracją kucharza była tym razem książka Jarosław Dumanowskiego "Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernie­ckiego", która zawiera przepisy z najstarszej polskiej książki kucharskiej pochodzącej z 1682 roku. Dominującym smakiem potraw pojawiających się tam jest mieszanka ostrych, egzotycznych przypraw - imbiru, szafranu i gałki muszkatołowej. Pamiętać należy przy tym o uwielbieniu dla smaku kwaśnego zawartego w occie, zakwasie, a także cytrynach i limonkach tak powszechnie używanych w staropolszczyźnie. Właśnie taką kuchnię chciał pokazać w tym wydaniu programu.

Scenerię dla kulinarnych poczynań kucharza stanowiły wnętrza skanse­nowskiego dworu ziemiańskiego. Wyjątkowa atmosfera tego miejsca sprawiła, że program nabrał specjalnego charakteru. Pomieszczenia wypełnił ruch i harmider przygotowań. Wydawało się jakby nagle powrócili do nich dawni mieszkańcy. Gdy wszystkie elementy scenografii zostały już przygotowane, a kamery włączone, reżyser mógł krzyknąć "Akcja!". Realizacja przebiegła sprawnie. Mimo to okazało się, że by przygotować program trwający pół godziny ekipa musiała nagrać siedem godzin materiału.

Karol Okrasa bardzo mocno podkreślał, że tak piękne wnętrza dworskie wymagają godnych ich potraw. Jako pierwszy na stół powędrował schabowy z kapustą w wydaniu zupełnie innym niż to, do którego przywykliśmy na co dzień. Był to bowiem schab z kością bez panierki w marynacie z kardamonu, goździków, octu, miodu i limonki. Również kapusta kiszona przyrządzona została w sposób niezwykły - z miodem, kardamonem, imbirem, limonką, czosnkiem i pietruszką. Aromat wypełnił pomieszczenia zabytkowego dworu. Kolejną potrawą był gulasz wieprzowy. Tu również pojawiło mnóstwo egzotycznych przypraw. Podczas gdy smakowite danie się dusiło się na wolnym ogniu ekipa mogła się przenieść na skansenowską polanę z ogniskiem, by tam upiec nad ogniem zamarynowany wcześniej schab. Po powrocie kucharz mógł ostatecznie doprawić gulasz. Podał go następnie swoim gościom, panu Witoldowi Choińskiemu, pełniącemu funkcję prezesa Związku Polskie Mięso i Annie Olewnik-Mikołaje­wskiej, prezes "ZM Olewnik".

Odcinek przygotowany w sierpeckim skansenie obejrzeć będzie można już 26 stycznia o godzinie 14.30 w TVP 1. Zdobyte podczas podróży przez kraj doświadczenia i przepisy Karol Okrasa postara się przenieść do eleganckich wnętrz. Pokaże w ten sposób w jaki sposób tradycja i nowoczesność mogą się z powodzeniem dopełniać na stole.

[To nie pierwsza wizyta Karola Okrasy w sierpeckim skansenie. Uroki mazowieckiej wsi i przyjazny klimat Muzeum Wsi Mazowieckiej zainspirowały kucharza już kilka lat temu - w karczmie zrealizował jeden odcinek programu "Kuchnia z Okrasą". Prezentował w nim specjały, z których karczma słynie. W 2009 r. mistrz był gościem specjalnym plenerowej imprezy skansenu "Gotowanie na polanie" - dop. Redakcja Sierpc OnLine].


Tagi: Skansen Sierpc | Karol Okrasa


Jarosław Asztemborski









Komentarze do artykułu: [3]


do Skansen
2013-02-23 20:19:53 - W skansenie jest sympatycznie to oczywiste ale szeryf jakiś taki dziwny ma zawsze grymas na ćwarzy.


Skansen
2013-01-14 13:55:11 - W sierpeckim skansenie Pan Karol Okrasa prezentuje się wspaniale.To dobre i dla Karola i dla skansenu.Byłam uczestniczką poprzedniej imprezy, tej kilka lat temu.Było przesympatycznie, Przemiły Gośc Czyli Okrasa, wspaniali Organizatorzy czyli Dyrekcja Muzeum Wsi Mazowie­ckiej.Tam chce się bywać o czym świadczy bardzo, bardzo liczna frekwe­ncja.Jest kolorowo, nawet pogoda na "zamówienie" również zagwarantowana. Tam jest przesympatycznie, nikt nie czuje się intruzem a ze strony Organizatorów promieniuje ludzka życzliwośc.


Okrasa
2013-01-13 10:01:22 - Program ma na celu kreowanie wizerunku Karola Okrasy,a nie sierpeckiego skansenu.




Administrator serwisu nie odpowiada za treść komentarzy
zamieszczonych na tej stronie przez internautów




Zauważyłeś błąd na stronie?

[x]
O nas | Napisz do nas ^^ do góry


Wszelkie materiały, artykuły, pliki, rysunki, zdjęcia (za wyjątkiem udostępnianych na zasadach licencji Creative Commons)
dostępne na stronach Sierpc online nie mogą być publikowane i redystrybuowane bez zgody Autora.