|
Polana i stoiska z konkursowymi potrawami. |
|
|
Mazowiecka kuchnia obfituje w dania pyszne i aromatyczne. Region ma bogatą tradycję przygotowywania potraw mącznych i mięsnych. Wszechobecne są w niej również grzyby, owoce lasu i dziczyzna. Nalewki i piwa tu produkowane od lat mają swych zagorzałych zwolenników. Niestety wiele przepisów ulega stopniowemu zapomnieniu. Przyczyną tego jest szybkie tempo życia, które zniechęca do przyrządzania tych czasochłonnych nieraz potraw.
By przypomnieć smak i aromat dań królujących na mazowieckich stołach wcale nie tak dawno temu Muzeum Wsi Mazowieckiej 5 maja, w godzinach 10-18 organizuje imprezę "Gotowanie na polanie". Najważniejszym punktem programu wydarzenia jest konkurs kulinarny na najsmaczniejszą potrawę mazowiecką. Jego celem jest przypomnienie przepisów ukrytych często w szufladach naszych babć i pokazanie, że kuchnia staropolska wcale nie musi być trudna. Jest przy tym niezwykle smaczna i różnorodna. Podczas imprezy na zwiedzających czeka wiele atrakcji. Na scenie skansenowskiego amfiteatru wystąpi Młodzieżowa Orkiestra Dęta OSP z Sierpca w repertuarze rozrywkowym, bo jak głoszą słowa piosenki: "Jest w orkiestrach dętych jakaś siła…" Na terenie zagród chłopskich zwiedzający przyjrzą się pokazom codziennych prac chłopskich. W pole, do konnej orki i bronowania wyjdą chłopi jakby żywcem wyjęci z powieści Reymonta. W izbie szkolnej z lat 20-tych XX wieku dzieci zmierzą się w niełatwą sztuką kaligrafii, by następnie przy dźwięku dzwonka wybiec na podwórze i poznawać gry oraz zabawy sprzed kilkudziesięciu lat. Na stoiskach wystawców podczas majowego kiermaszu rękodzieła ludowego i produktów regionalnych pojawi się tradycyjne jadło regionalne. Na polanie przy skansenowskim amfiteatrze turyści skosztują pysznego bigosu i białego barszczu na zakwasie. Dla osób szukających nieco spokojniejszego wypoczynku interesującą alternatywą może się okazać ognisko z pieczeniem kiełbasek. Piękne plenery doliny rzeki Skrwy i szum okalającego polanę lasu pozwoli się zrelaksować.
Tradycją stały się już uroczyste msze święte odprawiane o godzinie 14.00 w urokliwym zabytkowym kościele z Drążdżewa. Pierwsza - inaugurująca sezon turystyczny w Muzeum odbędzie się właśnie 5 maja.
"Gotowanie na polanie" jest najsmakowitszą imprezą w ofercie skansenu. To niezwykła przygoda kulinarna. Warto odwiedzić Muzeum, by przenieść się w czasie i przestrzeni oraz poddać tej uczcie dla zmysłów.