logo Sierpc online

Newsy | Ogłoszenia | Forum Dyskusyjne | Księga pozdrowień | Hyde Park Zaloguj się | Rejestracja

Co proponujemy:
O mieście
Historia
Kultura
Zabytki
Informator
Sport
Sierpeckie linki
Galeria zdjęć
Archiwum
Strona główna




Newsy Sierpc online
Komentarze | Dodaj własny komentarz Newsy Sierpc online

Zapowiedź - Od zażynku do dożynek czyli "Żniwa w skansenie" - 3.08.2014 r.

2014-07-28

Żniwa w skansenie, sierpień 2013 r.
Żniwa w skansenie, sierpień 2013 r.

Żniwa w skansenie, sierpień 2013 r.
Żniwa w skansenie, sierpień 2013 r.

Niewielkie ilości opadów i słoneczna pogoda sprzyjają tegorocznym żniwom. Na polach mazowieckich wsi coraz mniej zbóż, a dojrzałe złote kłosy zaczynają ustępować miejsca dumnie prężącym się snopom, pieczołowicie poustawianym stygom i belkom słomy.

Pracom żniwnym towarzyszy wieloletnia tradycja i bardzo bogata obrzędowość.  Żniwa dobrze było zaczynać w sobotę, która uznawana była za dzień poświęcony Matce Boskiej. Czas rozpoczęcia zbiorów nazywano zażynkiem. W niektórych regionach początek żniw wyznaczał głos przepiórki i nawet gdy zboże nie było dość dojrzałe, wychodzono w sobotę na pole, ścinano kilka kłosów i cierpliwie czekano na stosowną porę do rozpoczęcia prac żniwnych. W lipcu i sierpniu nie uchodziło długo spać. Do pracy przy żniwach należało wstać wraz z pierwszym pianiem koguta. Zboże zawsze żęto poświęconymi sierpami i kosami, a pierwsze kłosy, ścięte z pól pobłogosławionych znakiem krzyża, właściciel ziemi układał na krzyż. Pracom żniwnym towarzyszył zawsze określony rytm i porządek. Jak pisał Oskar Kolberg: "Każdy pracował osobno na swoim wydziale, szli zawsze ze słońcem, ze wschodu na zachód, czyli od lewej do prawej strony". Zboże żęto od świtu do południa. Kośnik - czyli mężczyzna z kosą, wykonywał swą pracę w taki sposób, aby podcięte łodygi opierały się o zboże, a nie opadały na ziemię. Za nim podążała zbieraczka. Trzymanym w ręce sierpem podnosiła zboże, podbierając je jednocześnie drugą ręką. Po uzbieraniu pełnego naręcza zbieraczka przystawała na chwilę, aby wyciągnąć z niego garść łodyg. Podzieliwszy je na dwie części, ukręcała pasek, którym wiązała zboże w snopek. Gdy nadchodziło południe i upał stawał się zbyt dokuczliwy, żeńcy przerywali pracę, aby się posilić i odpocząć. Ponadto wierzono, że właśnie w południowej godzinie na ziemię przybywają demony i duchy odpowiedzialne za rozmaite szkody, między innymi sprowadzanie deszczu w porze żniw.

Żniwa w Polsce trwały dawniej dwa miesiące - od 15 czerwca do 15 sierpnia - a ich zwieńczeniem były dożynki, czyli święto plonów. Choć atmosfera polskiego lata i wsi skąpanej w złotych łanach zbóż zachowała się do dziś w wielu mazowieckich gospodarstwach, to tradycyjne prace żniwne - niestety już nie. Dzisiaj rolnikom pomagają maszyny, dzięki czemu żniwa są mniej uciążliwe i trwają o wiele krócej. W tradycyjnej formie wciąż można je jednak podziwiać na polach usytuowanych na terenie skansenu. Już w pierwszą niedzielę sierpnia odbędzie się tu impreza plenerowa "Żniwa w skansenie", podczas której będzie można obserwować koszenie zboża kosą, kosiarką konną i żniwiarką, a także kombajnem Vistula. Nie zabraknie również jednego z mniej znanych zwyczajów żniwnych, jakim jest obrzęd "strojenia przepiórki". Równie interesującym pokazem będzie ostrzenie kosy, podbieranie zboża sierpem czy też stygowanie. Odbędzie się także szereg pokazów towarzyszących pracom żniwnym: młocka cepami, oczyszczanie ziarna wialnią, cięcie sieczki ręczną sieczkarnią, czy też mielenie ziarna młynkiem do kaszy. Co ciekawe, wymienionych prac będzie można własnoręcznie spróbować, gdyż inscenizacje odbywając się będą z aktywnym udziałem zwiedzających.

Nawiązaniem do prac żniwnych będą skierowane do najmłodszych pokazy "Jak to ze zbożem było" oraz warsztaty wykonywania ozdób ze słomy prowadzone w izbie lekcyjnej. Nadejście pory żniw nie oznaczało zaprzestania codziennych prac domowych i gospodarskich, zatem także w skansenie praca wre nie tylko na polach. W zagrodach gospodynie będą oddawać się swym obowiązkom: ubijaniu masła w kierzance, pęczkowaniu ziół pozyskanych z przydomowych ogródków, czy też tkaniu szmacianych chodników i wykonywaniu ozdób upiększających  izby. Przy swych warsztatach zasiądą: kowal, szewc i wiejski plecionkarz. Spacer po terenie ekspozycji muzealnej umilą liczne degustacje. Na zgłodniałych czekać będzie pajda chleba z wiejskim masłem, oraz kiszone w tradycyjny sposób w gliniaku ogórki, a dla spragnionych przewidziano degustację orzeźwiającej wody z miętą oraz wybornej kawy zbożowej.

Tradycyjnie o godzinie 14.00 w XVIII - wiecznym kościele z Drążdżewa zostanie odprawiona msza święta w intencji obfitych plonów.    Ponadto, przez cały dzień obywać się będzie kiermasz pieczywa. Oferowane na stoiskach chleby wyróżniają się naturalnym smakiem i pięknym zapachem, gdyż wyrabiane są na naturalnych zakwasach i wypiekane w tradycyjny sposób. Poza bogatą ofertą pieczywa w ramach kiermaszu prezentowana będzie szeroka gama tradycyjnych potraw oraz wyrobów rękodzieła. O godzinie 13.00 i 16.00 na scenie amfiteatru Zespół Tańca Ludowego Masovia z Politechniki Warszawskiej zaprezentuje widowisko dożynkowe, a także ludowe tańce regionalne i przyśpiewki o tematyce żniwnej.

Tradycyjnie nie zabraknie możliwości skorzystania z jazdy wozem lub w siodle, które od lat cieszą się wielkim zainte­resowaniem naszych gości. Na usytuowanej pośród zieleni polanie cały dzień palić się będzie ognisko zachęcające do pieczenia kiełbasek.

Zapraszamy na klimatyczną, rodzinną imprezę przybliżającą proces zbioru zbór i obróbki ziarna. "Żniwa w skansenie"  już 3 sierpnia 2014 r. w godz. 10.00 - 18.00

Ceny biletów: ulgowy - 11 zł, normalny - 16 zł, bilet rodzinny ( 2 osoby dorosłe + dwoje dzieci do 16 r.ż.) - 43 zł.

Program imprezy:
•    Pokazy dawnych prac żniwnych
•    Prezentacja narzędzi i maszyn rolniczych
•    godz. 13.00 i 16.00 - Koncert dożynkowy w wykonaniu Zespołu Tańca Ludowego Masovia Politechniki Warszawskiej
•    godz. 14.00 - Uroczysta Msza święta w XVIII-wiecznym kościele z Drążdżewa
•    Pokazy wiejskiego rzemiosła i rękodzieła
•    Pokazy wiejskich zajęć gospodarskich
•    Przejażdżki konne bryczką i w siodle
•    Kiermasz pieczywa i rękodzieła
•    Ognisko

 


Tagi: Skansen Sierpc


Agnieszka Jezierska-Chalicka









Komentarze do artykułu: brak komentarzy




Zauważyłeś błąd na stronie?

[x]
O nas | Napisz do nas ^^ do góry


Wszelkie materiały, artykuły, pliki, rysunki, zdjęcia (za wyjątkiem udostępnianych na zasadach licencji Creative Commons)
dostępne na stronach Sierpc online nie mogą być publikowane i redystrybuowane bez zgody Autora.