|
Aleksandra K. Maludy z dyrektor Biblioteki Miejskiej Marią Wiśniewską, 22.10.2015 r. |
|
|
Aleksandra K. Maludy podczas spotkania z czytelnikami w Bibliotece Miejskiej w Sierpcu, 22.10.2015 r. |
|
|
Sierpeccy czytelnicy w kolejce po autografy, 22.10.2015 r. |
|
|
|
Czasy powstania styczniowego na Północnym Mazowszu - zawirowania losu, dramatyczne rozstania, walka o wolność, niepewność jutra - to wszystko doprawione szczyptą smaku kuchni staropolskiej i opowiedziane z perspektywy kobiet. W czwartkowe popołudnie 22 października w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Sierpcu można było poczuć przedsmak powieści Aleksandry Katarzyny Maludy. Autorka spotkała się z sierpeckimi Czytelnikami i zachęcała do lektury jej książki. Były autografy, wspomnienia, wzruszenia, a to wszystko w jesiennej oprawie. Spotkanie było zachętą do sięgnięcia po książkę, którą w dniu promocji można było zakupić, a na co dzień dostępna jest oczywiście w Bibliotece.
Aleksandra Katarzyna Maludy przybyła do Sierpca z okolic Raciąża, gdzie mieszka w zabytkowym dworku - jego historia pozytywnie wpływała na powstawanie fabuły powieści. Książka "Rok 1863: opowieść o miłości, wojnie i gotowaniu" jest debiutem literackim autorki, która swoje życie zawodowe związała ze szkolnictwem (była nauczycielką języka polskiego i historii w różnych typach szkół). Tematyka powstania styczniowego była jej zatem bliska z racji przekazywania wiedzy o niej młodzieży. Jednak wiedza podręcznikowa, sprowadzona do suchych faktów, inaczej odbierana jest przez czytelnika, niż przystępnie nakreślona w treści powieści. Aleksandra Maludy zwróciła uwagę na fakt pomijania na kartach opracowań historycznych roli kobiet podczas wielkich zrywów dziejowych, a przecież kobiety tak samo cierpiały, ginęły, a także starały się w możliwy sposób podtrzymywać domowe ognisko. Stąd jej powieść historyczna przedstawiona została z kobiecego punktu widzenia.
Powieść A. Maludy porusza zmysły czytelnika, a to za sprawą przepisów kulinarnych, które zostały wkomponowane w treść. Inspiracją była tu dla pisarki legenda polskich kulinariów - Lucyna Ćwierczakiewiczowa i jej książka "365 obiadów". Niezwykle pomocna była też publikacja Wincenty Zawadzkiej "Kucharka litewska".
Zgromadzona w Czytelni publiczność z dużym zainteresowaniem wysłuchała opowieści Autorki. Jeden z gości podzielił się nawet swoją bogatą wiedzą odnośnie potyczek powstańców w okolicach Raciąża, a także z wielkim oddaniem i przekazem emocjonalnym zadeklamował wiersz o patriotycznej wymowie.
Warto dodać, że akcja promowanej powieści rozgrywa się na dobrze znanym nam obszarze, w miejscowościach: Raciąż, Kondrajec, Drozdowo, Płock, Płońsk, Zakroczym, Modlin. Miasto Sierpc także pojawia się w tekście.
Spotkaniu towarzyszyła wydawnicza ekspozycja - ze zbiorów Biblioteki - książki kucharskie dotyczące kuchni XIX wieku, albumy o dworach i dworkach na Mazowszu, publikacje poświęcone powstaniu styczniowemu na Mazowszu Północnym, a także wydania dotyczące zwyczajów szlachty.
Na kolejne spotkanie z żywą literaturą dyrektor Biblioteki Maria Wiśniewska zaprasza już w listopadzie, kiedy to gościem książnicy będzie znany literat Waldemar Smaszcz.