|
Słodownia, maj 2008 |
|
|
Widok na Browar z ulicy Przemysłowej, lipiec 2008 |
|
Warzelnia, linia puszkowa i butelkowa - wszędzie tam mogli zajrzeć uczestnicy Nocy Muzeów, którzy 19 maja odwiedzili Browar Kasztelan w Sierpcu. Była to wyjątkowa okazja, aby zobaczyć, jak od środka wyglądają miejsca, które na co dzień nie są dostępne dla zwiedzających i które kryją w sobie sekret warzenia piwa.
Gości oprowadzali pracownicy browarów, opowiadając ich historię, objaśniając proces warzenia piwa i odpowiadając na pytania.
Wizyta w Browarze Kasztelan w Sierpcu cieszyła się w Noc Muzeów dużym zainteresowaniem, odwiedziło go bowiem 90 osób. Uczestnicy poznali historię browaru, mieli okazję zobaczyć dział Procesu, dział Pakowania, a zakończyli zwiedzanie w dziale Jakości. Duże wrażenie na zwiedzających zrobiły hale, linie produkcyjne oraz sama skala produkcji.
- Cieszymy się, że mieszkańcy Sierpca odwiedzili nasz browar. To dla nas pierwsza Noc Muzeów, udała się doskonale i planujemy zaprosić do nas również w następnym roku. Mamy nadzieję, że udało nam się ciekawie i przystępnie opowiedzieć o naszej pasji warzenia piwa i o dziedzictwie piwowarstwa, które pielęgnujemy i rozwijamy - mówi Beata Ptaszyńska-Jedynak, dyrektor ds. komunikacji Carlsberg Polska.
Oprac. na podst. not. pras.