|
Wykopki w skansenie, 2017 r. |
|
Nim nadeszły jesienne słoty Gospodarze wychodzili na zagony, by rozpocząć wykopki. W skupieniu wydobywali z ziemi bulwy ziemniaków, by potem zmagazynować je w ziemiankach i kopcach. Kartofle obok zbóż stanowił podstawę kuchni wiejskiej. By przetrwać nadchodzące zimowe miesiące mieszkańcy wsi pracowali w pocie czoła, by przygotować zapasy i ciepłą odzież. Właśnie przybliżeniu tych prac poświęcona będzie ostatnia już w sezonie letnim 2018 impreza plenerowa organizowana przez Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu.
W programie odbywających się 2 września "Wykopków w skansenie" znalazło się wiele atrakcji dla całej rodziny. Na muzealnych polach odbędą się pokazy z udziałem zwiedzających: kopania ziemniaków z pomocą motyk i kopaczek konnych, ich zbioru, a następnie sortowania. W zagrodach zaprezentowane zostaną prace gospodarskie związane z okresem jesiennym, jak również rękodzieło i rzemiosło ludowe. Turyści odwiedzą tkaczkę, kowala, plecionkarza, stolarza i szewca. Wraz z zielarką odkryją właściwości najpopularniejszych ziół. Posmakują kompotu z owoców pochodzących z muzealnych sadów. Przyjrzą się jak dawniej wyglądały orka oraz bronowanie, mechaniczne gręplowanie wełny, rafowanie i młócenie lnu oraz wirowanie śmietany w centryfudze. Ubiją w kierzance masło i spróbują go na świeżym chlebie. W olejarni wezmą udział w prezentacji tłoczenia oleju rzepakowego na gorąco. Gospodynie przybliżą im tradycyjne metody kiszenia kapusty i ogórków kiszonych, a także wyciskania soków warzywnych.
Warto też będzie zatrzymać się na moment przy wiejskim kramie. Muzealne święto ziemniaka to bowiem jedyna okazja, by zakupić nie tylko owoce i warzywa ze skansenowskich upraw, ale również królika, gęś, kaczkę czy perliczkę. Na polanie obok amfiteatru odbędzie się kiermasz rękodzieła, produktów tradycyjnych i swojskiego jadła. Dzieci wezmą udział w warsztatach garncarstwa, tworzenia ludowych wycinanek, wykonywania słomianych ozdób i obróbki zbóż z pomocą replik dawnych sprzętów oraz narzędzi. Zwiedzający obejrzą scenki rodzajowe przygotowane przez członków Grupy Rekonstrukcji Historycznej Ludności Cywilnej z Mławy. Odwzorowane przez nich postaci przekupek, Żydów, wędrownych dziadów, parobków, guwernantki czy też dziedziców pozwolą jeszcze lepiej poczuć atmosferę wsi z początku XX wieku. Ciekawą propozycją dla osób pragnących w nietypowy sposób poznawać uroki skansenu mogą być przejażdżki bryczką po wiejskiej drodze. Wykopki kończyło zwykle ognisko, w którym spalano suche kłącza i chwasty. W jego żarze pieczono zebrane ziemniaki. Ich smaku nie sposób pomylić z żadnym innym. Również w muzeum na leśnej polanie zapłonie ogień, przy którym będzie można wypocząć, zjeść pieczonego kartofla, a także usmażyć kiełbaski.
Zgodnie z muzealną tradycją o godzinie 14.00 w zabytkowym kościele odprawiona zostanie uroczysta msza święta w intencji rolników. 2 września muzealna scena gościć będzie Zespół Kurpiowski POD BOREM z Zawad, który zaprezentuje widowisko obrzędowe “A w polu robota…". Poprzez strój, pieśń i taniec artyści przybliżą widzom tradycje i zwyczaje dawnej wsi. Uczestnicy usłyszą również skoczne przyśpiewki w wykonaniu wiejskiej kapeli.
Możliwość spaceru po zatrzymanej w czasie wsi, spotkania z tradycją i wodowiska obrzędowe, to wszystko sprawia, że skansenowskie "Wykopki…" to doskonały pomysł na pożegnanie kończących się wakacji. Pełen program wydarzenia dostępny jest na stronie mwmskansen.pl. Serdecznie zapraszamy!