|
Wykopki w skansenie, 2.09.2018 r. |
|
|
Wykopki w skansenie, 2.09.2018 r. |
|
|
Wykopki w skansenie, 2.09.2018 r. |
|
Wraz z wykopkami na wsi rozpoczynał się czas prac jesiennych. Ludność wiejska ruszała w pola, by wykopać ziemniaki, zaorać pola i zebrać z kapuśnisk główki kapusty. W zagrodach zaś gospodynie zajmowały się przygotowaniem zapasów, suszeniem ziół i grzybów, kiszeniem ogórków oraz gotowaniem powideł. 2 września, podczas imprezy "Wykopki w skansenie" Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu przypomniało dawne zwyczaje ludowe związane z tym czasem. Program wydarzenia wypełniły pokazy obrzędowości, warsztaty dla najmłodszych, widowiska obrzędowe i pieczenie kartofli w ognisku.
Piękna, słoneczna, choć jesienna już nieco pogoda przyciągnęła do Muzeum prawie 3500 osób. To prawdziwy rekord frekwencyjny tej imprezy! W każdej z muzealnych zagród zwiedzający odszukać mogli ślady zapomnianych już dziś zwyczajów i codziennego życia ludności wiejskiej żyjącej na początku XX wieku. Na polach, w chałupach i na podwórzach prezentowane były jesienne prace chłopskie. W tumanie kurzu pracowała kopaczka konna, a tuż obok gospodarze wykopywali i sortowali kartofle. W wykopkach pracujących ochoczo wspierali mali i duzi uczestnicy wydarzenia. Zebrane na polach ziemniaki mogli później upiec w ognisku płonącym na polanie. Na zagonach prezentowana była orka i bronowanie konne. W zagrodach odbywało się gręplowanie i przędzenia wełny oraz łuskanie fasoli. Dla dzieci przygotowano warsztaty wycinanki i wykonywania ozdób ze słomy. Spod ich rąk wychodziły prawdziwe cuda, które z pewnością staną się cenną pamiątką wizyty w Muzeum. Na podwórzu nieopodal wiejskiej szkoły maluchy miały możliwość zabawy replikami zabawek z początku XX wieku, a w stodole młynarza uczestniczyły w pokazach "Jak to ze zbożem było?", podczas których młóciły zboże cepami, by potem oczyścić je we wialni i zmielić w żarnach.
Zwiedzający poznawali też smaki jesieni na mazowieckiej wsi. Smakowali świeżo ukiszoną kapustę, ogórki kiszone według babcinych receptur, kompot z owoców pochodzących z muzealnych sadów i soki wyciskane w drewnianej prasie. Ubijali w kierzance masło i kosztowali go z chrupiącym chlebem i dżemem. W muzealnej olejarni zaprezentowany został proces obróbki i tłoczenia oleju rzepakowego na gorąco. Wśród uczestników imprezy znaleźli się nie tylko amatorzy tego produktów, ale też chętni do pomocy w jego wyciskaniu z pomocą masywnej prasy, a nie należało do zadań najłatwiejszych. W swoich warsztatach pracowali kowal, szewc, plecionkarz, garncarz, rzeźbiarz, a w jednej z chałup pokazywano wykonywanie robótek ręcznych. O godzinie 14 w zabytkowym drewnianym kościele z Drążdżewa odprawiona została uroczysta msza święta w intencji uczestników imprezy.
Na polanie nieopodal amfiteatru unosiły się smakowite zapachy. W szerokim asortymencie wystawców znalazły się potrawy, przekąski i napoje tradycyjnej kuchni oraz wyroby rękodzielnicze. Wielkim zainteresowaniem cieszył się Wiejski Kram. Zwiedzający mogli kupić na nim warzywa i owoce z muzealnych ogrodów oraz sadów, a także kaczki, kury, perliczki, czy króliki hodowane w skansenowskich zagrodach. Na muzealnej scenie wystąpił Zespół Kurpiowski POD BOREM, prezentując widowisko obrzędowe "A w polu robota". Dla zwiedzających zagrała też wiejska kapela Pana Jacka, wykonując popularne przyśpiewki ludowe.
Wykopki w skansenie stanowiły ciekawe spotkanie z folklorem Mazowsza. Nie była to jednak ostatnia impreza plenerowa organizowana przez skansen w tym roku. Już 16 września Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu zaprasza na wspólne pożegnanie lata podczas "Dożynek Województwa Mazowieckiego Diecezji Płockiej i Powiatu Sierpeckiego". W programie wydarzenia znalazły się uroczysta msza polowa, przemarsz z wieńcami dożynkowymi, pokazy i warsztaty przybliżające ludową tradycję mazowieckiej wsi, a także koncerty zespołów ludowych i gwiazd polskiej sceny. Tego dnia wstęp do sierpeckiego muzeum będzie bezpłatny. Więcej informacji o wydarzeniu znaleźć można na stronie mwmskansen.pl