|
Degustacja myśliwskich potraw to jeden z elementów imprezy plenerowej "Myśliwskie gotowanie na polanie" w skansenie, 7.05.2023 r. |
|
|
Myśliwskie gotowanie na polanie w sierpeckim skansenie, 7.05.2023 r. |
|
|
Myśliwskie gotowanie na polanie w sierpeckim skansenie, 7.05.2023 r. |
|
|
Przemarszem pocztów sztandarowych przed mszą św. podczas imprezy "Myśliwskie gotowanie na polanie" w skansenie, 7.05.2023 r. |
|
Tegoroczny długi majowy weekend zakończyliśmy w Muzeum Wsi Mazowieckiej hucznie myśliwskim gotowaniem na polanie. Imprezę objął patronatem honorowym Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik.
Wspólnie z Polskim Związkiem Łowieckim Zarząd Okręgowy w Płocku, który obchodzi w tym roku swoje 100-lecie zaprezentowaliśmy tradycje kulinarne oraz łowieckie typowe dla naszego regionu. Ukoronowaniem kuchni myśliwskiej i tradycyjnej był konkurs na NAJSMACZNIEJSZĄ POTRAWĘ MAZOWIECKĄ. Do rywalizacji zgłosili się zarówno przedstawiciele kół gospodyń wiejskich, kół łowieckich jak i osoby indywidualne. Pięcioosobowe jury dokonało degustacji, a następnie oceny potraw w pięciu kategoriach: zupa, potrawa jarska, potrawa mięsna, potrawa z dziczyzny oraz deser. W każdej kategorii przyznano jedną nagrodę główną. Oto wyniki:
- NAGRODA GŁÓWNA W KATEGORII ZUPA - KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH W OSIEKU
- NAGRODA GŁÓWNA W KATEGORII POTRAWA JARSKA - KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH "PO SĄSIEDZKU" W BIAŁYSZEWIE
- NAGRODA GŁÓWNA W KATEGORII POTRAWA MIĘSNA - HOTEL SKANSEN CONFERENCE&SPA
- NAGRODA GŁÓWNA W KATEGORII POTRAWA Z DZICZYZNY - KOŁO ŁOWIECKIE "TUR" Z SIERPCA
- NAGRODA GŁÓWNA W KATEGORII DESER - GOSPODARSTWO ROLNE BEATA TOMASIK
Przygotowane potrawy okazały się tak znakomite, że Jury postanowiło wyjątkowo przyznać też nagrodę specjalną. Powędrowała do KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH WÓLCZENIANKI W WOLI GRĄBIECKIEJ
Zapach mazowieckich specjałów unosił się w powietrzu i przyciągał gości na teren amfiteatru, gdzie oprócz stoisk z jadłem pojawiły się też te z rękodziełem i rzemiosłem ludowym. Dzień pełen był zresztą rozmaitych atrakcji. Myśliwi nawoływali m.in.: sygnałami Zbiórka, Darz Bór, Dzik na rozkładzie, zaprezentowali również szlachetną sztukę wabienia jeleni. Swój czas dla widzów mieli także sokolnicy, którzy opowiadali o pracy ptaków łowczych. Szczególnie chętnie prezentowały się także psy myśliwskie, które świetnie się bawiły zarówno podczas wystąpień jak i spacerując wśród zwiedzających.
W osiemnastowiecznym kościele z Drążdżewa odbyła się uroczysta msza św. hubertowska, poprzedzona przemarszem pocztów sztandarowych. Po niej wielką niespodzianką dla gości była degustacja pieczonego dzika przygotowanego przez myśliwych. O doznania artystyczne utrzymane oczywiście w myśliwskim klimacie zadbał dodatkowo HUBERTUS - zespół muzyczny pod dyrekcją Michała Wojtyły oraz Myśliwska Grupa Kostiumowa KNIEJE, która wystąpiła z widowiskiem PANI I ŁOWY.
Jednocześnie na terenie wsi rzędowej przez cały dzień również nie brakowało wrażeń. Prezentacja tradycyjnych prac codziennych w zagrodach, pokazy szydełkowania, szycia mis ze słomy, czy pokazy ludowej rzeźby to zawsze prawdziwa gratka dla osób, które cenią znajomość dawnych zwyczajów. Na najmłodszych w zagrodzie z Ostrowa przez cały dzień czekały wiejskie gry i zabawy. Zwiedzający chętnie zaglądali również do warsztatów wiejskiego szewca, stolarza czy kowala. Całości dopełniły pokazy krawiectwa, plecionkarstwa, haftu i tradycji kuchennych na przednówku.
Podczas "Myśliwskiego gotowania na polanie" odwiedziło nas ponad 2000 osób, a w sumie podczas trzech majowych imprez plenerowych ponad 10 000. Wielka Majówka w skansenie dobiegła wprawdzie końca, ale nie zwalniamy tempa. Już w najbliższą sobotę zapraszamy na Noc Muzeów w godz. 10.00 - 21.00 połączoną z Dniem Otwartym Funduszy Europejskich.
W każdą niedzielę od maja do końca września zapraszamy do poznawania tradycji i obrzędowości wiejskiej przełomu XIX i XX wieku za sprawą licznych pokazów w chałupach i zagrodach. A już 4 czerwca liczymy na Waszą obecność podczas Dnia Dziecka w skansenie. Pozytywnych wrażeń z całą pewnością nie zabraknie!