logo Sierpc online

Newsy | Ogłoszenia | Forum Dyskusyjne | Księga pozdrowień | Hyde Park Zaloguj się | Rejestracja

Co proponujemy:
O mieście
Historia
Kultura
Zabytki
Informator
Sport
Sierpeckie linki
Galeria zdjęć
Archiwum
Strona główna




Newsy Sierpc online - Archiwum
Komentarze | Dodaj własny komentarz Newsy Sierpc online - Archiwum

Myśliwskie smaki na skansenowskiej polanie - 7.05.2023 r.

2023-05-07

Degustacja myśliwskich potraw to jeden z elementów imprezy plenerowej "Myśliwskie gotowanie na polanie" w skansenie, 7.05.2023 r.
Degustacja myśliwskich potraw to jeden z elementów imprezy plenerowej "Myśliwskie gotowanie na polanie" w skansenie, 7.05.2023 r.

Myśliwskie gotowanie na polanie w sierpeckim skansenie, 7.05.2023 r.
Myśliwskie gotowanie na polanie w sierpeckim skansenie, 7.05.2023 r.

Myśliwskie gotowanie na polanie w sierpeckim skansenie, 7.05.2023 r.
Myśliwskie gotowanie na polanie w sierpeckim skansenie, 7.05.2023 r.

Przemarszem pocztów sztandarowych przed mszą św. podczas imprezy "Myśliwskie gotowanie na polanie" w skansenie, 7.05.2023 r.
Przemarszem pocztów sztandarowych przed mszą św. podczas imprezy "Myśliwskie gotowanie na polanie" w skansenie, 7.05.2023 r.

Tegoroczny długi majowy weekend zakończyliśmy w Muzeum Wsi Mazowieckiej hucznie myśliwskim gotowaniem na polanie. Imprezę objął patronatem honorowym Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik.

Wspólnie z Polskim Związkiem Łowieckim Zarząd Okręgowy w Płocku, który obchodzi w tym roku swoje 100-lecie zapre­zentowaliśmy tradycje kulinarne oraz łowieckie typowe dla naszego regionu. Ukoronowaniem kuchni myśliwskiej i tradycyjnej był konkurs na NAJSMACZNIE­JSZĄ POTRAWĘ MAZOWIECKĄ. Do rywalizacji zgłosili się zarówno przedstawiciele kół gospodyń wiejskich, kół łowieckich jak i osoby indywidualne. Pięcioosobowe jury dokonało degustacji, a następnie oceny potraw w pięciu kategoriach: zupa, potrawa jarska, potrawa mięsna, potrawa z dziczyzny oraz deser. W każdej kategorii przyznano jedną nagrodę główną. Oto wyniki:

  • NAGRODA GŁÓWNA W KATEGORII ZUPA - KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH W OSIEKU
  • NAGRODA GŁÓWNA W KATEGORII POTRAWA JARSKA - KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH  "PO SĄSIEDZKU" W BIAŁYSZEWIE
  • NAGRODA GŁÓWNA W KATEGORII POTRAWA MIĘSNA - HOTEL SKANSEN CONFERENCE&SPA
  • NAGRODA GŁÓWNA W KATEGORII POTRAWA Z DZICZYZNY - KOŁO ŁOWIECKIE "TUR" Z SIERPCA
  • NAGRODA GŁÓWNA W KATEGORII DESER - GOSPODARSTWO ROLNE BEATA TOMASIK

Przygotowane potrawy okazały się tak znakomite, że Jury postanowiło wyjątkowo przyznać też nagrodę specjalną. Powędrowała do KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH WÓLCZENIANKI W WOLI GRĄBIECKIEJ

Zapach mazowieckich specjałów unosił się w powietrzu i przyciągał gości na teren amfiteatru, gdzie oprócz stoisk z jadłem pojawiły się też te z rękodziełem i rzemiosłem ludowym. Dzień pełen był zresztą rozmaitych atrakcji. Myśliwi nawoływali m.in.: sygnałami Zbiórka, Darz Bór, Dzik na rozkładzie, zaprezentowali również szlachetną sztukę wabienia jeleni. Swój czas dla widzów mieli także sokolnicy, którzy opowiadali o pracy ptaków łowczych. Szczególnie chętnie prezentowały się także psy myśliwskie, które świetnie się bawiły zarówno podczas wystąpień jak i spacerując wśród zwiedzających.

W osiemnastowie­cznym kościele z Drążdżewa odbyła się uroczysta msza św. hubertowska, poprzedzona przemarszem pocztów sztandarowych. Po niej wielką niespodzianką dla gości była degustacja pieczonego dzika przygotowanego przez myśliwych. O doznania artystyczne utrzymane oczywiście w myśliwskim klimacie zadbał dodatkowo HUBERTUS - zespół muzyczny pod dyrekcją Michała Wojtyły oraz Myśliwska Grupa Kostiumowa KNIEJE, która wystąpiła z widowiskiem PANI I ŁOWY.

Jednocześnie na terenie wsi rzędowej przez cały dzień również nie brakowało wrażeń. Prezentacja tradycyjnych prac codziennych w zagrodach, pokazy szydełkowania, szycia mis ze słomy, czy pokazy ludowej rzeźby to zawsze prawdziwa gratka dla osób, które cenią znajomość dawnych zwyczajów. Na najmłodszych w zagrodzie z Ostrowa przez cały dzień czekały wiejskie gry i zabawy. Zwiedzający chętnie zaglądali również do warsztatów wiejskiego szewca, stolarza czy kowala. Całości dopełniły pokazy krawiectwa, plecionkarstwa, haftu i tradycji kuchennych na przednówku.

Podczas "Myśliwskiego gotowania na polanie" odwiedziło nas ponad 2000 osób, a w sumie podczas trzech majowych imprez plenerowych ponad 10 000. Wielka Majówka w skansenie dobiegła wprawdzie końca, ale nie zwalniamy tempa. Już w najbliższą sobotę zapraszamy na Noc Muzeów w godz. 10.00 - 21.00 połączoną z Dniem Otwartym Funduszy Europejskich.

W każdą niedzielę od maja do końca września zapraszamy do poznawania tradycji i obrzędowości wiejskiej przełomu XIX i XX wieku za sprawą licznych pokazów w chałupach i zagrodach. A już 4 czerwca liczymy na Waszą obecność podczas Dnia Dziecka w skansenie. Pozytywnych wrażeń z całą pewnością nie zabraknie!


Tagi: Skansen


Justyna Cieszyńska









Komentarze do artykułu: brak komentarzy




Zauważyłeś błąd na stronie?

[x]
O nas | Napisz do nas ^^ do góry


Wszelkie materiały, artykuły, pliki, rysunki, zdjęcia (za wyjątkiem udostępnianych na zasadach licencji Creative Commons)
dostępne na stronach Sierpc online nie mogą być publikowane i redystrybuowane bez zgody Autora.