|
Kulinarną gwiazdą "Gotowania na polanie" 5 maja 2024 r. w skansenie będzie Jakub Wolski - "Dziki Szef", uczestnik programu Hell’s Kitchen. |
|
|
Od ponad dwudziestu lat w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu odbywa się plenerowe gotowanie na polanie. Także w tym roku na leśnej polanie w skansenie zagości tradycyjna kuchnia i potrawy przyrządzane według starych receptur. W tegorocznej edycji gotowania na polanie królować będą dania, desery, napoje inspirowane lasem i jego darami. Również coroczny konkurs kulinarny na "Najlepszą potrawę mazowiecką" zostanie zorganizowany pod znamiennym hasłem "Czym nas karmi las". Wspólne gotowanie i świętowanie majówki na leśnej polanie odbędzie się w niedzielę 5 maja 2024 r. w godz. 10.00-18.00.
Stare receptury i pyszne jedzenie
Majówkowy długi weekend zawsze wyczekiwany przez wszystkich, także w kalendarzu wydarzeń plenerowych Muzeum, ma swoje specjalne miejsce. Tradycje kulinarne Mazowsza to bogate dzieje polskiej kuchni, które wypada chronić od zapomnienia. Ogromny wkład w tę dbałość o historię i potrzebę przypominania starodawnych potraw mają Koła Gospodyń Wiejskich, dzięki którym 5 maja w skansenie wszyscy uczestnicy będą mogli najeść się do syta. Własnoręcznie przygotowane pierogi, kluski, ziemniaczane babki, pyszne mięsiwa, zupy oraz słodkości i napoje - skuszą każdego.
Gość specjalny i konkurs kulinarny
Nazwa wydarzenia zobowiązuje, więc nie może zabraknąć gotowania na żywo. Gościem specjalnym wydarzenia będzie Jakub Wolski. Największy miłośnik wszystkiego co dobre z lasu, najbardziej leśny kucharz, który mawia o sobie po prostu dziki szef. Jakub to również uczestnik telewizyjnego programu Hell’s Kitchen, a na co dzień pasjonat naturalnych składników, które w lasach są na wyciągnięcie ręki. Kucharz nie tylko będzie gotował na żywo zapraszając uczestników do degustacji, ale zasiądzie także w komisji konkursowej, która oceni dania zgłoszone i przyrządzone w konkursie na "Najlepszą potrawę mazowiecką" inspirowaną lasem. Zadanie konkursowe polega na przyrządzeniu i zaprezentowaniu tradycyjnej potrawy spożywanej niegdyś na Mazowszu w jednej z 4 kategorii: zupa, danie główne, deser i napój. Udział w konkursie może wziąć każdy, kto do 2 maja zgłosi się wypełniając specjalny formularz dostępny na stronie www.mwmskansen.pl.
Każdy z uczestników wydarzenia będzie mógł również skosztować specjalnego kompotu z mazowieckich jabłek, który na oczach wszystkich gotować się będzie w 300 litrowym kotle. Co ważne receptura tego wyjątkowego napoju to przepis wpisany na listę produktów tradycyjnych Departamentu Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich.
Nie tylko pyszne jedzenie
Na leśnej polanie w Muzeum, w atmosferze unoszących się zapachów pyszności, kusić będą także przepiękne wyroby i produkty regionalne od lokalnych twórców i rękodzielników. Odbywający się co roku kiermasz rękodzielnictwa gromadzi miłośników artykułów wyrabianych ręcznie i pozwala nabyć zarówno nietuzinkowe pamiątki jak i dekoracje, ozdoby domu a nawet przyrządy do pracy w kuchni, ogrodzie czy podwórku.
Na scenie zagra i zaśpiewa Kapela Brodów. Skoczne polki, tramelki, mazurki i wiwaty dosłownie porwą publikę do tańca. Chcemy bowiem, by elementem wydarzenia była potańcówka rodem z Międzywojnia. Muzycy poprowadzą zresztą instruktaż tańca na polanie, a lider zespołu i etnograf zarazem Witek Broda uraczy widzów zapewne niejedną muzyczną ciekawostką. Z kolei na terenie zabytkowej wsi rzędowej, będzie można podziwiać wystawę pt. "Rok polski w tradycyjnych zajęciach codziennych". W wybranych zagrodach wiejskich odbędą się pokazy prac polowych, zajęć gospodarskich i obrzędów typowych dla mazowieckiej wsi okresu XIX i XX w. m.in. pokaz bronowania, sadzenia ziemniaków, szycia koszek ze słomy, prania i maglowania. U wiejskiej zielarki zwiedzający dowiedzą się co jadano w czasie tzw. przednówku. Kowal, szewc i plecionkarz zdradzą tajemnice zapomnianych już nieco dawnych zawodów. I młodsi i Ci trochę starsi spróbują też swoich sił przy grach i zabawach naszych dziadków. Tradycyjnie uruchomiony zostanie wiatrak z Zalesia, którego kręcące się śmigi przyciągają zawsze rzesze zaciekawionych turystów.
Majowe "Gotowanie na leśnej polanie" w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu to doskonała okazja na piękne zakończenie długiego weekendu. Każdy kto kocha historię i dba o rodzinny wypoczynek na łonie natury, szczególnie tutaj w Sierpcu, znajdzie wyjątkowy pomost łączący pokolenia by wspólnie odbyć sentymentalną podróż w czasie.