|
Gotowanie na leśnej polanie w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu, 5 maja 2024 r. |
|
|
Gotowanie na leśnej polanie w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu, 5 maja 2024 r. |
|
|
Gotowanie na leśnej polanie w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu, 5 maja 2024 r. |
|
|
Gotowanie na leśnej polanie w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu, 5 maja 2024 r. |
|
Gotowanie na polanie to szczególne wydarzenie, które odbywa się na terenie Muzeum Wsi Mazowieckiej od wielu lat. W tym roku można było posmakować tradycyjnych potraw, które zostały przyrządzone według starych receptura, a konkurs na "Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką" został zorganizowany pod hasłem "Czy nas karmi las".
Gotowanie na leśnej polanie - idealny czas, by zasmakować najlepszych potraw
W kalendarzu wydarzeń plenerowych Muzeum właśnie Majówka ma swoje szczególne miejsce. Jest to bowiem czas, w którym sierpecki skansen staje się kolebką tradycyjnej kuchni mazowieckiej. Ogromny wkład w to wydarzenie mają Koła Gospodyń Wiejskich, dzięki którym każdy odwiedzający może najeść się do syta. Nie brakowało własnoręcznie wykonanych pierogów, klusek, czy mięsnych wyrobów, które skuszą każdego. W tegorocznym wydarzeniu nie zabrakło konkursu na Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką, w którym komisja konkursowa oceniała wybrane potrawy. Zadanie konkursowe polegało na przyrządzeniu i zaprezentowaniu tradycyjnej potrawy spożywanej niegdyś na Mazowszu w jednej z 4 kategorii: zupa, danie główne, deser i napój. W konkursie wzięło udział 15 uczestników. Zwycięzcami zostali:
- W kategorii zupa: zupa grzybowa z puree ziemniaczanym przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich "Wólczenianki" z Woli Grąbieckiej
- W kategorii danie główne: pulpety z dzika z kluskami z pokrzywą i surówką z liści lipy wykonane przez panią Mariolę Winnicką
- W kategorii deser: sernik pod jagodowym mchem przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Borowicach "Wiejskie Babeczki"
- W kategorii napój: leśna rozkosz pani Marioli Winnickiej.
Gotowanie na leśnej polanie nie mogło obejść się bez gościa specjalnego, którym był Jakub Wolski. Największy miłośnik wszystkiego, co dobre z lasu, najbardziej leśny kucharz, który mawia o sobie po prostu dziki szef. Jakub to również uczestnik telewizyjnego programu Hell’s Kitchen, a na co dzień pasjonat naturalnych składników, które w lasach są na wyciągnięcie ręki.
Atrakcje na terenie Muzeum Wsi Mazowieckiej
Poza przepysznymi potrawami na terenie amfiteatru był dostępny kiermasz produktów regionalnych, a na scenie wystąpiła Kapela Brodów. Skoczne polki, tramelki, mazurki i wiwaty dosłownie porwały publikę do tańca. Muzycy poprowadzili również instruktaż tańca na polanie, a lider zespołu i etnograf zarazem Witek Broda uraczył widzów niejedną muzyczną ciekawostką. Na ternie wsi rzędowej można było podziwiać wystawę pt. "Rok polski w tradycyjnych zajęciach codziennych". W wybranych zagrodach wiejskich odbywały się pokazy prac polowych, zajęć gospodarskich i obrzędów typowych dla mazowieckiej wsi okresu XIX i XX w. m.in. pokaz bronowania, sadzenia ziemniaków, szycia koszek ze słomy, prania i maglowania. U wiejskiej zielarki zwiedzający dowiedzieli się co jadano w czasie tzw. przednówku. Kowal, szewc i plecionkarz zdradzili tajemnice zapomnianych już nieco dawnych zawodów. I młodsi i Ci trochę starsi spróbowali też swoich sił przy grach i zabawach naszych dziadków.
Tego dnia Muzeum Wsi Mazowieckiej odwiedziło 4095 osób. A już 2 czerwca zapraszamy na Dzień Dziecka w skansenie.