logo Sierpc online

Newsy | Ogłoszenia | Forum Dyskusyjne | Księga pozdrowień | Hyde Park Zaloguj się | Rejestracja

Co proponujemy:
O mieście
Historia
Kultura
Zabytki
Informator
Sport
Sierpeckie linki
Galeria zdjęć
Archiwum
Strona główna




Newsy Sierpc online - Archiwum
Komentarze | Dodaj własny komentarz Newsy Sierpc online - Archiwum

Gotowanie na polanie w sierpeckim skansenie - 04.05.2008 r.

2008-05-07

Występ zespołu Masovia
Występ zespołu Masovia

Wyroby rękodzielnicze - zabawki z siana
Wyroby rękodzielnicze - zabawki z siana
Jak co roku w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu odbyła się impreza plenerowa pod hasłem "Gotowanie na polanie". Wybierano najsmacznie­jsze potrawy regionalne nie tylko z terenu Mazowsza, ale także z innych województw.

Na polanie gotowano biały barszcz na białej kiełbasie. Było także ognisko, kiełbaski, a i smakosze piwa także się nie zawiedli (no może tylko oprócz cen tego popularnego trunku). Impreza cieszyła się sporą popularnością, a tego dnia sierpecki skansen odwiedziły tłumy turystów zwłaszcza, że pogoda dopisała. Głównym punktem było oczywiście gotowanie. Organizatorzy urządzili konkurs na najsmacznie­jszą potrawę mazowiecką, którego uczestnikami mogły być firmy gastronomiczne, koła gospodyń wiejskich oraz gospodarstwa agroturystyczne oddalone maksymalnie 130 km od Sierpca. Potrawy oceniało jury pod przewodnictwem Jana Rzeszotarskiego w kategoriach: zupa, potrawy jarskie i półmięsne, potrawy mięsne, przetwory mięsne przekąski ciepłe i zimne, przetwory warzywne i owocowe, ciasta, napoje. I tak w kategorii zupa, zwyciężył żur świąteczny mazowiecki przygotowany przez Zespół szkół Rolniczych ze Studzieńca, potrawy jarskie i półmięsne najlepiej wykonała Martyna Częścik z Żulina, a wygrała przyrządzona przez nią kiszka ziemniaczana, wśród potraw mięsnych przodowała karkówka w cieście chlebowym autorstwa Piekarni Kurpiowskiej "Serafin" z Łysych, wśród przetworów mięsnych jurorom zasmakowała rolada ze śliwką Krystyny Samsel z Czarniej, przekąski ciepłe i zimne najlepsze wykonał "Eko-Smak" Dariusz Andrysewicz przyrządzając kiełbasę liszewicką, w kategorii przetwory warzywne i owocowe wygrała konfitura z czarnej porzeczki z imbirką wykonana przez Koło Gospodyń Wiejskich Grodkowo - Zawisze, w słodkich kategoriach, takich jak ciasta królowały orzechy ze Stowarzyszenia koła Gospodyń Wiejskich "Jagna" z Tłuchowa, najlepszy napój, którym został miód pitny wykonało Gospodarstwo Wojciecha Piotrkowskiego z Żuromina. Na polanie oprócz kulinariów były prezentacje artystyczne - widowisko obrzędowe "Wesele Boryny" w wykonaniu Amatorskiego Zespołu Regionalnego im. Wł. St. Reymonta z Lipiec Reymontowskich, a także koncert Zespołu Tańca Ludowego Politechniki Warszawskiej "Masovia", który na zakończenie imprezy śpiewał razem z publicznością. Niewątpliwie impreza udana. Skansen oferował tego dnia również przejażdżki konne, zwiedzanie zagród chłopskich. Jak zwykle można było kupić wyroby rękodzie­lnicze, a nawet własnoręcznie zrobić sobie garnek.


Tagi: Gotowanie na polanie | skansen


JG









Komentarze do artykułu: [1]


potuber aga
2009-06-28 13:34:44 - fajny jast skansen lubie jezdzic do niego




Administrator serwisu nie odpowiada za treść komentarzy
zamieszczonych na tej stronie przez internautów




Zauważyłeś błąd na stronie?

[x]
O nas | Napisz do nas ^^ do góry


Wszelkie materiały, artykuły, pliki, rysunki, zdjęcia (za wyjątkiem udostępnianych na zasadach licencji Creative Commons)
dostępne na stronach Sierpc online nie mogą być publikowane i redystrybuowane bez zgody Autora.