|
Miodobranie 2009 |
|
|
Miodobranie 2009 |
|
Wiele lat temu pszczoły otoczone były wielkim szacunkiem, a lipiec kojarzył się przede wszystkim z podbieraniem miodu z pasiek. Dziś zajęcie to staje się coraz bardziej zapomniane, nieco "z innej epoki".
Jak wygląda proces podbierania miodu można będzie przekonać się 4 lipca 2010 r. w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu. Właśnie w pierwszą niedzielę lipca sierpecki skansen przypomina to interesujące zajęcie w ramach imprezy "Miodobranie".
Podbieranie miodu wprost ze znajdujących się w ulu plastrów, wirowanie miodu, degustacja różnych rodzajów słodkiego przysmaku z własnoręcznie ubitym masłem i z wiejskim chlebem - to atrakcje, które zajmują stałe miejsce podczas święta miodobrania w Muzeum Wsi Mazowieckiej Sierpcu. Pokazy pszczelarstwa, które odbywać się będą na terenie zagród, zaprezentują: Gospodarstwo Pasieczne A. W. Piotrkowscy z Żuromina oraz Regionalny Związek Pszczelarzy w Płocku - Koło Pszczelarzy Sierpcu. Ponadto uczestnicy imprezy poznają rozmaite techniki podbierania miodu z uli, a dbający o zdrowie będą mogli wysłuchać ciekawostek na temat leczniczego zastosowania miodu.
Tłem tych atrakcji będzie kiermasz wyrobów pszczelich i akcesoriów pszczelarskich, gdzie można zaopatrzyć się w rozmaite rodzaje miodów. Na stoiskach prowadzona będzie degustacja miodów, umożliwiająca wybranie najsmaczniejszego spośród słodkich przysmaków.
Miodobraniu towarzyszyć będzie powiązana tematycznie ekspozycja muzealna prezentowana na terenie jednej z zagród. Urządzenia służące do podbierania i odwirowywania miodu, maski ochronne, podkurzacze służące do okurzania pszczół podczas podbierania miodu. Nie zabraknie też różnego rodzaju naczyń do przechowywania miodu. Ponadto będzie można zobaczyć kilka rodzajów uli.
Od godziny 13.00 dwuczęściowe widowisko obrzędowe zaprezentuje Kurpiowski Zespół Folklorystyczny CARNIACY z Czarni. W programie imprezy prężną pozycję zajmuje też koncert kapeli kurpiowskiej.
Na amatorów pieczonych kiełbasek czekać będzie ognisko umożliwiające pieczenie kiełbasek oraz regionalne przysmaki karczmy Pohulanki. Nie zabraknie również jazdy w siodle lub wozem.
Sierpecki skansen to wieś tętniąca życiem, gdzie na miedzach pasą się kozy, a w zagrodach biegają swobodnie kury, kaczki i gęsi. Na terenie skansenowskich zagród jak za dawnych lat do prac zasiadają: tkaczka, hafciarka, kowal i plecionkarz.
Miodobranie w sierpeckim skansenie to wyjątkowo słodkie święto.