logo Sierpc online

Newsy | Ogłoszenia | Forum Dyskusyjne | Księga pozdrowień | Hyde Park Zaloguj się | Rejestracja

Co proponujemy:
O mieście
Historia
Kultura
Zabytki
Informator
Sport
Sierpeckie linki
Galeria zdjęć
Archiwum
Strona główna




Newsy Sierpc online - Archiwum
Komentarze | Dodaj własny komentarz Newsy Sierpc online - Archiwum

Sierpeckie produkty wśród laureatów plebiscytu na ulubione regionalne smaki Polska je je je

2010-09-03

Plebiscyt na potrawę i produkt regionalny to pomysł regionalnych mutacji Gazety Wyborczej (w naszym przypadku GW Płock). Miał na celu wyłonienie dań i produktów, które określić można symbolem naszego regionu (Mazowsza Płockiego). Przy okazji kulinarnych wyborów udało się też zrobić niezłą reklamę niektórym markom produktów, wśród których przodował Sierpc.

Swoje propozycje plebiscytowe w kategorii produkt i potrawa wraz z uzasadnieniem, przepisem i kulinarną anegdotką czytelnicy Gazety Wyborczej Płock przysyłali za pomocą poczty mailowej na adres redakcji. Od 16 sierpnia ruszyło głosowanie na produkty i potrawy regionu płockiego z listy nominowanych (5 nominacji w każdej kategorii). Smakosze mogli wybierać pośród takich potraw, jak psiocha (jajecznica z mąką), czernina, kluski ziemniaczane (tzw. sine), zupa śledziowa i babka ziemniaczana (tzw. nagus). Proponowane produkty to: sierpeckie piwo Kasztelan, piwo pszeniczno-miodowe z Browaru Tumskiego, chłopka (drożdżówka nadziewana dżemem truskawkowym), powidła z buraków cukrowych i wędliny ze Staropolskiej Strzechy z Sierpca.

Wreszcie koniec sierpnia przyniósł rozwiązanie kulinarnego plebiscytu. Smakosze zdecydowali, że typowo regionalnym produktem naszych okolic jest piwo pszeniczno-miodowe z Browaru Tumskiego. Sierpeckie piwo uplasowało się na pozycji 3., a tuż za nim wędliny z sierpeckiej Staropolskiej Strzechy.

Wśród potraw zwyciężyła czernina, a dalej kluski ziemniaczane, babka ziemniaczana, psiocha i zupa śledziowa.

Pomysł plebiscytu doskonały, jednak trudno mówić tu o wyłonieniu typowo regionalnego (płockiego) dania. Przecież zarówno czernina, jak i kluski ziemniaczane znane są wielbicielom kuchni w całej Polsce.


A jaki  typowo sierpecki produkt i potrawę wybraliby Internauci Sierpc Online? Swoje propozycje (mile widziany przepis i uzasadnienie) możecie składać w komentarzach pod tekstem.



Magdalena Staniszewska









Komentarze do artykułu: [5]


ew
2012-06-26 14:27:41 - a ja pamietam sierpeckie paluchy ktore mama kupowala w jakims sklepie na poczatku lat 90'.to byly takie dlugie kluski wielkosci palca ktore smazylo sie na patelni.minelo ponad 20 lat a ja wciaz pamietam ich smak.wie ktos moze o co mi chodzi??


pychotek
2010-09-13 10:55:09 - Jak dla mnie faćka


mniam mniam
2010-09-12 21:34:21 - zalewajka


Magda
2010-09-04 19:28:59 - Ja proponuję racuchy. Najlepsze w wykonaniu mojej Babci i Mamy.


smakosz
2010-09-04 19:08:50 - Mi smakuje sierpecka pizza, szczególnie z Bony.




Administrator serwisu nie odpowiada za treść komentarzy
zamieszczonych na tej stronie przez internautów




Zauważyłeś błąd na stronie?

[x]
O nas | Napisz do nas ^^ do góry


Wszelkie materiały, artykuły, pliki, rysunki, zdjęcia (za wyjątkiem udostępnianych na zasadach licencji Creative Commons)
dostępne na stronach Sierpc online nie mogą być publikowane i redystrybuowane bez zgody Autora.