Plebiscyt na potrawę i produkt regionalny to pomysł regionalnych mutacji Gazety Wyborczej (w naszym przypadku GW Płock). Miał na celu wyłonienie dań i produktów, które określić można symbolem naszego regionu (Mazowsza Płockiego). Przy okazji kulinarnych wyborów udało się też zrobić niezłą reklamę niektórym markom produktów, wśród których przodował Sierpc.
Swoje propozycje plebiscytowe w kategorii produkt i potrawa wraz z uzasadnieniem, przepisem i kulinarną anegdotką czytelnicy Gazety Wyborczej Płock przysyłali za pomocą poczty mailowej na adres redakcji. Od 16 sierpnia ruszyło głosowanie na produkty i potrawy regionu płockiego z listy nominowanych (5 nominacji w każdej kategorii). Smakosze mogli wybierać pośród takich potraw, jak psiocha (jajecznica z mąką), czernina, kluski ziemniaczane (tzw. sine), zupa śledziowa i babka ziemniaczana (tzw. nagus). Proponowane produkty to: sierpeckie piwo Kasztelan, piwo pszeniczno-miodowe z Browaru Tumskiego, chłopka (drożdżówka nadziewana dżemem truskawkowym), powidła z buraków cukrowych i wędliny ze Staropolskiej Strzechy z Sierpca.
Wreszcie koniec sierpnia przyniósł rozwiązanie kulinarnego plebiscytu. Smakosze zdecydowali, że typowo regionalnym produktem naszych okolic jest piwo pszeniczno-miodowe z Browaru Tumskiego. Sierpeckie piwo uplasowało się na pozycji 3., a tuż za nim wędliny z sierpeckiej Staropolskiej Strzechy.
Wśród potraw zwyciężyła czernina, a dalej kluski ziemniaczane, babka ziemniaczana, psiocha i zupa śledziowa.
Pomysł plebiscytu doskonały, jednak trudno mówić tu o wyłonieniu typowo regionalnego (płockiego) dania. Przecież zarówno czernina, jak i kluski ziemniaczane znane są wielbicielom kuchni w całej Polsce.
A jaki typowo sierpecki produkt i potrawę wybraliby Internauci Sierpc Online? Swoje propozycje (mile widziany przepis i uzasadnienie) możecie składać w komentarzach pod tekstem.